Daca as fi scris acest articol in 2007 sau in 2008 toata lumea ar fi ras de mine. Pe vremea aceia totul mergea din plin si aparent nu exista nici o problema. Industria tamplariei era trasa puternic de domeniul constructiilor care la randul lui era puternic ancorat de cresterea din sectorul imobiliar.In calitate de implementator de solutii software pentru tamplarie aveam acces la anumite tipuri de informatii, multe din ele confidentiale. Aproape de fiecare data, si sa nu credeti ca exagerez, semnalam clientilor nereguli dar acestora nu parea sa le pese, caci totul mergea perfect (din punctul lor de vedere). Cred ca ai inteles deja ca o prima problema este: managementul defectuos. Pe parcursul articolelor viitoare voi aborda in detaliu toate aceste probleme si in limita posibilitatilor voi oferi si solutii.
Criza economia globala s-a propagat in toate demeniile si iata ca sectoarele care pana nu demult erau niste locomotive pentru tamplaria termoizolanta sunt acum niste veritabile frane. Sectorul imobiliar este blocat si a propagat aceasta stare si in domeniul constructiilor. Ca o consecinta fireasca cererea de tamplarie termoizolanta a scazut semnificativ. Si ca si cum asta nu ar fi de ajuns si creditarea este aproape blocata ceea ce face ca si cererea de tamplarie ce ar fi putut veni de la persoanele fizice sa scada.
Desi pentru firma mea era un lucru foarte bun, mentionez totusi ca numarul firmelor de tamplarie a crescut exagerat de mult pana la mijlocul lui 2008. Este adevarat ca si piata de tamplarie termoizolanta creste de la an la an, dar in opinia mea numarul de firme de tamplarie se este exagerat de mare raportat la volumul de munca existent. In Mai 2008 existau aproximativ 6.000 de firme care confectionau tamplarie, din care 3.000 aveau ca obiect principal de activitate producerea de tamplarie termoizolanta. Asta inseamna ca in fiecare judet al tarii existau aproximativ 150 de firme care luptau zi de zi pentru fiecare comanda. Nu stiu cum vi se pare voua dar mie mi se pare o concurenta teribila.
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a constituit un catalizator al cresterii economice (evident vorbesc de cresterea economica din perioada 2007 - 2008, inainte de criza financiara). Intrarea Romaniei in cercul european a starnit interesul investitorilor, dar in aceiasi masura a adus obligatii de aliniere la acquis-ului comunitar. Astfel o prima masura este implementarea marcajului CE. Incepand cu 2010 este astfel interzisa comercializarea de tamplarie termoizolanta fara marcaj CE. Marcajul CE presupune cotrolul productiei in fabrica si testarea initiala a produselor. O companie care implementeza acest standard trebuie sa aibe un control intern permanent al procesului de productie.
Pentru cei care cred ca asta va fi singurul stres la care ne supune Uniunea Europeana am o surpriza neplacuta. Datorita problemelor cu generarea energiei te orice tip si ca urmare a cresterii interesului pentru constuctiile verzi - constructii cu consum de energie mic, Uniunea European pregateste un nou set de masuri, ce vor intra in viguare in 2014. Detalii despre aceste noi masuri voi furniza poate intr-un articol viitor.
Lipsa personalului calificat. Despre personalul care lucreaza in atelier s-a tot vorbit. In plus patronatele de tamplarie au luat masuri si organizeaza cursuri de perfectionare pentru angajatii membrilor. Eu am sa vorbesc acum de o categorie de angajati pe care nimeni nu se straduie sa ii formeze si a caror activitate are un impact mare asupra activitatii firmei: angajatii de la showroom. Se intampla des ca patronii de firme de tamplarie sa imi spuna: angajatii de la showroom nu stiu si nici nu trebuie sa stie tamplarie. Programul de calcul trebuie sa fie foarte usor de utilizat si sa nu il lase pe angajat sa greseaca. Sunt perfect de acord cu asta dar asta nu inseamna ca cei care oferteaza nu trebuie sa aibe cunostiinte de tamplarie. Cum reusesc ei sa transmita clientului increderea in produse daca ai nu le cunosc? Cum reusesc ei sa ii propuna clientului produse aditionale daca nu cunosc modul in care acestea se imbina cu tamplaria? Voi trata in detaliu acest subiect in articolul dedicat magazinelor de prezentare.
Poate parea ciudat cum o firma care dezvolta si comercializeaza software abordeaza un subiect din alt domeniu: tamplaria termoizolanta. Dupa 5 ani de dezvoltare si implementare a produselor noastre in firmele de tamplarie am constat ca beneficiem de un cumul de experiente importante si dorim sa impartasim acest lucru tuturor.
Vreau sa precizez de la inceput ca tot ce voi publica in aceste articole sunt doar rezultatul activitatii in Pyramid Software. Nici unul din partenerii Pyramid Software nu este implicat in firme care au ca obiect de activitate confectionarea tamplariei termoizolante. De-a lungul timpului am intalnit tot felul de clienti, fiecare avand propria viziune despre cum trebuie condusa o firma de tamplarie. Fie ca erau clienti mari, fie ca erau clienti mici, la inceput de drum, fie ca aveau experienta sau asteptau de la mine sa le explic ce este tamplaria termoizolanta am invatat de la toti cate ceva si iata-ma in fata ta sa iti impartasesc si tie experientele mele.
Pe parcursul lunilor viitoare voi incerca sa tratez pe larg subiectele prezentate mai sus. Daca mai sunt si alte lucruri pe care le-am omis sau daca doriti sa imi dati sugestii despre subiecte pe care as putea sa le abortez va rog sa utilizati forumul.
Best regards,
Marius Mihalca
Nothing is nothing.
Some day I'm going to be rich. Until then I'm busy ... working!
I make no apology for linking my thinking with computer technology!
Feel free to try our products...
Download Ra Workshop Ultra Lite Free: http://www.raworkshop.com/License-Registration.aspx
Download Ra Workshop Demo Free: http://www.raworkshop.com/Download-Registration.aspx
Ra Workshop Online Tutorial: http://www.raworkshop.com/Online-Tutorials.aspx
Ra Workshop Documentation: http://help.raworkshop.com/Ra